Skoči na vsebino

Pogrebni protokol

Šopek rumenih vrtnic na grobu.

Ob pogrebu na pokopališču poteka vnaprej določen pogrebni protokol, ki se ga morajo držati tako izvajalci storitev, kakor tudi udeleženci pogreba.

Potek pogreba

Pokojnik je na dan pogreba v mrliško vežico položen ob 07.00 uri. Cvetje in sveče, ki jih prinesejo udeleženci pogreba, se v vežici položijo na pripravljena stojala. Svojci lahko do ure pogreba v vežici ostanejo poljubno dolgo. Običajno je, da so najožji svojci v vežici vsaj dve uri pred pogrebom.

Ob dogovorjeni uri k vežici pristopijo pogrebci, ki iz nje najprej zložijo cvetje, nato pa iz vežice prenesejo tudi pokojnika. Če je na pogrebu tudi predstavnik verske skupnosti, s svojci počaka pred vežico na začetek protokola.

Oblikuje se pogrebni sprevod, ki ob spremstvu glasbe, predvajane preko zvočnikov, odide do poslovilnega prostora. Na poslovilnem prostoru se opravijo pogrebni govori, petje in molitve predstavnikov verskih skupnosti. Po končanem obredu obiskovalci, v sprevodu in ob spremljavi predvajane glasbe, odidejo proti grobu. Sprevod pogreba ima določen vrstni red - na čelu se nosi slovenska zastava, sledi voziček s cvetjem, nato pokojnik in na koncu sorodniki.

Ob prihodu do mesta pokopa, se pokojnika položi v grob. Če so na grobu predvideni tudi pevci, le-ti zapojejo pesem. Običajno je, da vsak udeleženec pogreba naredi mimohod mimo odprtega groba in vanj položi cvetlico oziroma lističe cvetja. S tem dejanjem je pogrebna svečanost zaključena.