Skoči na vsebino

Virtualni ogled pokopališč

Grobovi in spomeniki na pokopališču Žale.

Vsa naša pokopališča si lahko ogledate virtualno kar od doma. Zaradi visoke kakovosti ogleda bodo nad njim navdušeni tako študenti in strokovnjaki kot radovedneži.

OGLEJTE SI POKOPALIŠČA IN GROBOVE ZNANIH OSEBNOSTI

Ogled je možen na vseh napravah, tudi mobilnih. Vsekakor pa je ogled najbolj zanimiv na večjih zaslonih, saj se boste zaradi izjemne kakovosti vizualizacije med ogledom počutili, kot da ste tam.

Če ima vaš pametni telefon vgrajen giroskop, lahko uporabite tudi možnost samodejnega sledenja 360° prostorske fotografije gibanju/obračanju uporabnika glede na smer neba. Med virtualnim ogledom naših pokopališč se boste zaradi vrhunske kakovosti slike počutili, kot da ste tam.

Na pokopališču Žale lahko tudi poiščete grobove znanih pokojnikov glede na lego na enem izmed interaktivnih zemljevidov, ali pa ga izberete iz abecednega seznama. Ta je razdeljen v štiri tematske sklope: „splošno“, „pesniki in pisatelji“, „igralci“ in „vojna grobišča“. Skupaj je na voljo več kot 100 informativnih točk z dodatnim opisom groba ali pokojnika.

oglejte si pokopališče Žale

OGLEJTE SI Ostala pokopališča

Plečnikove Žale – Vrt vseh svetih si je možno ogledati tudi z novim načinom navidezne realnosti VR, s pomočjo pametnega telefona in vizirja. Možen je tudi virtualen ogled notranjosti vežic.

OGLEJTE SI Plečnikove ŽALE

O PROJEKTU

Vizualizacija podjetja ŽALE, d.o.o., ki smo jo na spletni strani omogočili že leta 2005, je prvi virtualni sprehod po kulturni dediščini pokopališč, ne samo v Evropi, temveč celo na svetu. Ob Dnevih dediščine evropskih pokopališč, ki potekajo v okviru mednarodnega Združenja pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), smo leta 2015 nadgradili možnosti za vizualizacijo pokopališč v Mestni občini Ljubljana oz. virtualno raziskovanje pokopališč in jih s tem še bolj približali obiskovalcem.

V navidezni resničnosti, ki jo omogoča interaktivna 360° prostorska fotografija, lahko uporabnik na računalniškem zaslonu interaktivno upravlja z vizualno podobo dokumentirane lokacije. Vizualizacija je zaradi uporabe metode foto-vzorčenja z zelo visoko ločljivostjo omogoča interaktiven ogled, ob katerem se počutite, kot bi bili tam.

VIRTUALNI MUZEJ

Virtualni muzej arhitekta Jožeta Plečnika se pričel že leta 1993 kot podpoglavje virtualnega muzeja »Ljubljana kot muzej na prostem« - City View in sodi med prve spletne virtualne muzeje.

Oglejte si virtualni muzej

Virtualno letenje nad 3D oblakom točk