Skoči na vsebino

DNEVI DEDIŠČINE EVROPSKIH POKOPALIŠČ - VODENJA PO KULTURNI DEDIŠČINI POKOPALIŠČA ŽALE 29. 5. – 4. 6. 2023

Pokopališča so, kot kulturna dediščina, pomemben del naše zgodovine in umetnosti ter so zato tudi turistične znamenitosti mest, kjer je mogoče začutiti zgodovino in kulturo lokalnega prebivalstva, kjer se prepletata sedanjost in preteklost. Eno takšnih je tudi pokopališče Žale. Zaradi svoje visoke kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti je eno najlepših evropskih pokopališč. Na pokopališču Žale so pokopani mnogi velikani naše zgodovine: pesniki, pisatelji, kiparji, slikarji, skladatelji, arhitekti, igralci, inženirji, politiki, športniki, itd. Prav tako je na njem veliko pokopališč iz I. in II. svetovne vojne ter drugih spominskih obeležij priznanih arhitektov in kiparjev. Pomembno je tudi kot drugi največji mestni park in je zanimivo v vseh letnih časih.

V času Dnevov dediščine evropskih pokopališč, ki potekajo v okviru mednarodnega Združenja pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), bomo tudi letos organizirali brezplačna vodenja po pokopališču Žale.  Vodenja bodo potekala od 29. 5. 2023 do vključno 4. 6. 2023. Vodnik vas bo pričakal pred upravno stavbo na Plečnikih Žalah (pred Plečnikovimi propilejami) ob 17. uri. Ogledali si boste znamenite Plečnikove Žale, ki so bile uvrščene na Unescov seznam kulturne in naravne svetovne dediščine. Ogledali si boste tudi zadnje počivališče Jožeta Plečnika in drugih znanih Slovencev, dela znanih arhitektov in kiparjev  ter druge pomembnejše dele pokopališča Žale, ki je dejansko muzej na prostem.

Ob tej priložnosti, bo dne 30. 5. 2023 v prenovljeni Plečnikovi molilnici na ogled razstava risb učencev 4. razreda Osnovne šole Jožeta Moškriča iz Ljubljane.

Vljudno vabljeni!