Skoči na vsebino

Dnevi dediščine evropskih pokopališč

Vodenja po kulturni dediščini pokopališča Žale 28. 5. – 2. 6. 2018

V času Dnevov dediščine evropskih pokopališč, ki potekajo v okviru mednarodnega Združenja pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), bomo tudi letos organizirali brezplačna vodenja po pokopališču Žale.

Vodenja po kulturni dediščini pokopališča Žale bodo potekala dvakrat dnevno od 28. 5. 2018 do vključno 2. 6. 2018. Vodnik vas bo pričakal pred upravno stavbo na Plečnikih Žalah (Plečnikov propilej) ob 10. in ob 17. uri.

V okviru vodenega ogleda si boste ogledali znamenite Plečnikove Žale, grobove znanih Slovencev, dela znanih arhitektov in kiparjev ter druge pomembnejše dele pokopališča Žale, ki je dejansko muzej na prostem.

Pokopališča so kot kulturna dediščina pomemben del naše zgodovine in umetnosti ter so zato tudi turistične znamenitosti mest, kjer je mogoče začutiti zgodovino in kulturo lokalnega prebivalstva. Eno takšnih je tudi pokopališče Žale. Zaradi svoje visoke kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti je eno najlepših evropskih pokopališč. Na pokopališču Žale so pokopani mnogi velikani naše zgodovine: pesniki, pisatelji, kiparji, slikarji, skladatelji, arhitekti, igralci, inženirji, politiki, športniki, itd. Prav tako je na njem veliko pokopališč iz I. in II. svetovne vojne ter drugih spominskih obeležij. Pomembno je tudi kot drugi največji mestni park in je zanimivo v vseh letnih časih.

Vljudno vabljeni!