Skoči na vsebino

Spominske slovesnosti na pokopališču Žale 30. oktobra 2020

V petek, 30.10.2020, so na ljubljanskem pokopališču Žale v trenutni epidemiološki situaciji potekale prilagojene spominske slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve.

Prva spominska slovesnost se je pričela pri Kostnici žrtvam 1. svetovne vojne in judenburškim žrtvam. Pred že položenim cvetjem so se priklonili posamezniki predstavniki: podžupan MOL, KoDVOS - Koordinacija veteranskih in domoljubnih organizacij ter predstavniki veleposlaništev Avstrije, Madžarske in Ruske federacije.

V Spominskem parku padlih borcev in talcev so se pred že položenim cvetjem v razdalji poklonili podžupan MOL Dejan Crnek ter posamezni predstavniki Koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij, ZZB NOB Ljubljana, Ruske federacije in Socialnih demokratov.

Pri spomeniku talcem v Gramozni jami so se pred že položenim cvetjem poklonili posamezni predstavniki: MOL, Koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij, ZZB NOB Ljubljana in Socialnih demokratov.

Pred Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 so se, v skladu z navodili NIJZ, poklonili Matej Tonin, minister za obrambo, Aleš Hojs, minister za notranje zadeve in Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve  in enake možnosti. Nato so se pred že položenim cvetjem poklonili tudi Dejan Crnek, podžupan MOL in posamezni predstavniki KoDVOS, Združenja veteranov mesta Ljubljana in VSO – Združenje za vrednote Slovenske osamosvojitve.

Minister za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je nato sam obiskal še nekatere spominska obeležja in se priklonil spominu.

Pri Spomeniku ruskim in sovjetskim vojakom, ki so umrli v obeh svetovnih vojnah na ozemlju Slovenije, so se v spomin poklonili Dejan Crnek, podžupan MOL, veleposlanik Ruske federacije in predstavnik KoDVOS.

Pri vseh slovesnostih, ki so letos potekale v številčno strogo omejenem obsegu, so sodelovali predstavniki častne enote Slovenske vojske.