Skoči na vsebino

Spominske slovesnosti na pokopališču Žale 30. oktobra 2018

V torek 30.10.2018 so na ljubljanskem pokopališču Žale potekale spominske slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve.

Prva spominska slovesnost se je pričela pri Kostnici žrtvam 1. svetovne vojne in judenburškim žrtvam. Vence so položili: delegacija Republike Slovenije (ministrica mag. Ksenija Klampfer), delegacija MOL (župan Zoran Janković), delegacija KoDVOS - Koordinacija veteranskih in domoljubnih organizacij, veleposlanik Ruske federacije Nj. eksc. dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Romunije Nj. eksc. gospod Anton Niculescu ter predstavniki veleposlaništev Republike Srbije in Republike Avstrije.

V Spominskem parku padlih borcev in talcev se je slovesnost pričela s protokolarnim uvodom častne enote SV. Sledila je himna RS v izvedbi Partizanskega pevskega zbora in orkestra Slovenske policije. Po govoru župana Ljubljane, Zorana Jankovića, so vence položile naslednje delegacije: delegacija Republike Slovenije (ministrica mag. Ksenija Klampfer), delegacija MOL (župan Zoran Janković), delegacija KoDVOS, Koordinacija veteranskih in domoljubnih organizacij, delegacija ZZB NOB Ljubljana ter delegaciji Socialnih demokratov in Stranke modernega centra.

Slovesnost se je nadaljevala s polaganjem vencev pri spomeniku talcem v Gramozni jami, kjer so vence so položili: delegacija Republike Slovenije (ministrica mag. Ksenija Klampfer), delegacija MOL (župan Zoran Janković), delegacija KoDVOS Koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij, delegacija ZZB NOB Ljubljana in delegacija Socialnih demokratov.

Pri slovesnosti pri Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 je polaganje vencev  potekalo ob spremljavi orkestra slovenske policije: delegacija MORS (minister Karl Erjavec), delegacija MNZ (minister Boštjan Poklukar), delegacija MDDSZ (ministrica mag. Ksenija Klampfer), delegacija MOL (župan Zoran Janković), delegacija KoDVOS in delegacija Združenja veteranov mesta Ljubljana. Sledil je žalni nagovor ministra RS za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, nastopil je Partizanski pevski zbor in recitatorka.

Pri slovesnosti pri Spomeniku ruskim in sovjetskim vojakom, ki so umrli v obeh svetovnih vojnah na ozemlju Slovenije, so vence polagale delegacije MOL (župan Zoran Janković), Ruske federacije (Veleposlanik dr. Doku Zavgajev), SOV NOB in delegacija KoDVOS. Nato je veleposlanik Ruske federacije položil venec tudi pred spomenik v Spominskem parku padlih borcev in talcev.

Pri vseh polaganjih vencev je bila prisotna častna enota Slovenske vojske.