Skoči na vsebino

SPOMINSKE SLOVESNOSTI NA POKOPALIŠČU ŽALE 28. OKTOBRA 2022

V petek, 28. 10. 2022, so na ljubljanskem pokopališču Žale potekale spominske slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve.

Prva spominska slovesnost je potekala pri Kostnici žrtvam 1. svetovne vojne in judenburškim žrtvam. Poklonila se je delegacija MORS (minister Marjan Šarec), delegacija MOL (župan Zoran Janković, podžupana Aleš Čerin in Dejan Crnek), delegacije KoDVOS, ZDGM, ZSČ, ZDK in MORiS), ter predstavniki tujih veleposlaništev.

V Spominskem parku padlih borcev in talcev je potekala osrednja spominska slovesnost s protokolarnim uvodom častne straže, Zdravljico orkestra Slovenske policije in pesmimi Partizanskega pevskega zbora. Po žalnem nagovoru župana MOL, gospoda Zorana Jankovića, so se padlim poklonile  delegacija MORS (minister Marjan Šarec), MOL (župan Zoran Janković, podžupana Aleš Čerin in Dejan Crnek), delegacije KoDVOS (ZDGM, ZSČ, ZDK MORis) in drugi.

Pri spomeniku talcem v Gramozni jami so cvetje položili delegacija MORS (minister Marjan Šarec), MOL (župan Zoran Janković, podžupana Aleš Čerin in Dejan Crnek), delegacija KoDVOS (Julijana Žibert, predsednica MO ZB NOB Ljubljana, Marjan Križman, predsednik ZZB NOB, Gorazd Humar, predsednik TIGR in ZB Ljubljana) in drugi.

Pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 1991, je zbrane nagovorila ministrica za notranje zadeve, mag. Tatjana Bobnar,  Sodelovali so krovni prapori SV, Policije, članic KoDVOS ter MSNZ v ONZ in v TO.

Vence so delegacije položile v naslednjem vrstnem redu:

MORS (minister Marjan Šarec); MNZ– (ministrica mag. Tatjana Bobnar), MOL (župan Zoran Janković, podžupana Aleš Čerin in Dejan Crnek), delegacije KoDVOS (ZVVS, ZPVD Sever, ZDK MORiS) in drugi.

Pri Spomeniku ruskim in sovjetskim vojakom, ki so umrli v obeh svetovnih vojnah na ozemlju Slovenije, so se v spomin poklonili delegacija MOL (župan Zoran Janković, podžupana Aleš Čerin in Dejan Crnek), veleposlanik Ruske federacije Timur Ejvazov, KoDVOS (ZDK, MORiS, ZVVS in ZZB NOB).

Pri vseh spominskih obeležjih je bila prisotna Gardna četa SV in Policijski orkester ter Partizanski pevski zbor.