Skoči na vsebino

Preprečimo širjenje tigrastega komarja na pokopališčih

Skupaj z Mestno občino Ljubljana smo pripravili priporočila, s katerimi lahko preprečimo širjenje komarjev na pokopališčih.

Tigrasti komar (Aedes albopictus) je invazivna tujerodna žival, ki izvira iz tropske in subtropske Azije. Je posebnež, po načinu življenja se razlikuje od naših vrst komarjev. Pika podnevi, kar pri naših komarjih opazimo le izjemoma. Znan je po hitrem širjenju in lahkem osvajanju umetnih bivališč, ki jih je ustvaril človek. Za razmnoževanje potrebuje le majhne količine stoječe vode, v katerih se naši komarji ne morejo razmnoževati. Tako se izogne njihovi konkurenci. Eden od virov širjenja so tudi pokopališča.

V skladu z navodili NIJZ v Sloveniji trenutno ni dovoljena oziroma je prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem, saj za tovrstno rabo pri nas nimamo registriranega insekticida.

Najpomembnejša je preventiva

Na pokopališčih mora vsak najemnik sam skrbeti za urejen videz svojega groba oziroma ga redno vzdrževati. Širjenje komarja pa lahko preprečimo le s skupnimi močmi, prizadevanji upravljavca pokopališč, najemniki grobov in obiskovalci pokopališč.
Da bi se izognili tigrastemu komarju na pokopališču priporočamo, da:

  • Vodo v vazah s svežim cvetjem zamenjajte enkrat tedensko.
  • Vaze z umetnim cvetjem spodaj preluknjajte ali do roba napolnite s čimbolj finim peskom (in ne kamenčki).
  • Posode, vaze in svečke, ki jih ne potrebujete, zaprite ali obrnite narobe, da se v njih ne nabira deževnica.
  • Redno čistite okolico grobov, sploh prostor za grobovi. Velikokrat se komarji razvijejo v zavrženih posodah, svečah in vazah za grobovi.

Nosite svetla oblačila z dolgimi rokavi, ki pokrijejo čim večji del telesa. Uporabite lahko tudi repelente, pri čemer pa morate dosledno upoštevati navodila proizvajalca in jih nanašati na izpostavljene dele kože in obleko, nikoli pa na oči, usta, ušesa, na rane ali vnete dele kože. Med stranskimi učinki se pojavljajo zlasti draženje kože in morebitne alergije. Naravni repelent proti komarjem lahko izdelate tudi sami.

Fotografija: Samica tigrastega komarja, Foto: Tomi Trilar