Skoči na vsebino

Pojasnilo glede udeležbe na pogrebih

Na podlagi Odloka o začasni delni omejitvi gibanja ljudi  in prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 186/2020) je začasno prepovedano zbiranje ljudi. Ne glede na navedeno je zbiranje dovoljeno skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Zbiranje je dovoljeno samo ob upoštevanju omejitev in prepovedi iz tega odloka, če je mogoče zagotoviti minimalno varnostno razdaljo v skladu s sprejetimi navodili oz. priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so objavljena na spletnih straneh NIJZ.

Na podlagi Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 188/2020) je uporaba zaščitne maske obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola.

Ob tem je treba zaradi preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2 smiselno upoštevati vsa higienska navodila oziroma priporočila NIJZ, ki so objavljena na njihovih spletnih straneh.