Skoči na vsebino

Brezplačna vodenja po pokopališču Žale

Pokopališča so kulturna dediščina ter pomemben del naše zgodovine in umetnosti. Zato so turistična znamenitost mest, kjer je mogoče začutiti zgodovino in kulturo lokalnega prebivalstva. Eno takšnih je tudi pokopališče Žale. Zaradi svoje visoke kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti je eno najlepših evropskih pokopališč. Na pokopališču Žale so pokopani mnogi velikani naše zgodovine: pesniki, pisatelji, kiparji, slikarji, skladatelji, arhitekti, igralci, inženirji, politiki, športniki, itd. Prav tako je na njem veliko pokopališč iz I. in II. svetovne vojne ter drugih spominskih obeležij priznanih arhitektov in kiparjev. Pomembno je tudi kot drugi največji mestni park in je zanimivo v vseh letnih časih.

V času Dnevov dediščine evropskih pokopališč, ki potekajo v okviru mednarodnega Združenja pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), bomo letos ponovno organizirali brezplačna vodenja po pokopališču Žale.

Vodenja po kulturni dediščini pokopališča Žale bodo potekala dvakrat dnevno od 31. 5. 2021 do vključno 6. 6. 2021. Vodnik vas bo pričakal pred upravno stavbo na Plečnikih Žalah (pred Plečnikovimi propilejami) ob 10. in ob 17. uri.

V okviru vodenega ogleda si boste ogledali znamenite Plečnikove Žale, grobove znanih Slovencev, dela znanih arhitektov in kiparjev  ter druge pomembnejše dele pokopališča Žale, ki je dejansko muzej na prostem.

Prijave niso potrebne.