Skoči na vsebino

Dnevi dediščine evropskih pokopališč

Ob letošnjih Dnevih dediščine evropskih pokopališč, ki potekajo v okviru mednarodnega Združenja pomembnih evropskih pokopališč ASCE (Association of Significant Cemeteries in Europe), bomo zaradi izrednih razmer, ki jih je povzročil novi virus COVID-19, obiskovalcem pokopališče Žale predstavili malo drugače kot prejšnja leta in sicer v virtualni obliki. Na voljo sta dva brezplačna mobilna vodiča »ARTOUR«: mobilni vodič Plečnikove Žale - Vrt vseh svetih in mobilni vodič Park miru - pokopališče Žale, ki ima tri tematske sklope. S pomočjo pametnega telefona in mobilnega vodiča se boste lahko sami v miru in varno sprehodili do grobov največjih slovenskih pisateljev, pesnikov, igralcev in vojnih grobišč.

Aplikacijo si lahko namestite na strani Google play ali spletni strani aplikacije ARtour. Aplikacija bo preko navigacijske naprave (GPS) v pametnem telefonu sama ugotovila, kje se nahajate in ponudila ustrezno vsebino. Prikazal se bo zemljevid, vaša lokacija, vse informativne točke in še posebej točke v neposredni bližini, vodila vas bo od točke do točke in ob vsaki točki samodejno prikazala informacije - fotografijo in širše besedilo.

ARtour je dosegljiv na povezavi: https://cemeteriesroute.eu/mobile-guide.aspx

Na spletni strani ŽALE, d.o.o. je omogočen tudi virtualni ogled pokopališča Žale in preostalih 17 pokopališč, ki so v upravljanju našega podjetja. Virtualni ogled Plečnikovih Žal prikazuje tudi notranjost mrliških vežic, s pomočjo vizirja tudi v navidezni resničnosti VR. Vizualizacija je prikazana v najnovejši 360° tehnologiji. Z zelo visoko ločljivostjo omogoča interaktiven ogled na daljavo, celo še bolj podrobno, kot bi bil opazovalec na samem mestu.

Virtualni ogled pokopališč: http://www.zale.si/sl/Prostorski_posnetki/

Zaradi svoje visoke kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti je pokopališče Žale eno najlepših evropskih pokopališč, pravi muzej na prostem. Pokopališča so kot kulturna dediščina pomemben del naše zgodovine in umetnosti.

Vabljeni!