Skoči na vsebino

Odpadne sveče ostajajo na dvoriščih komunalnih podjetij

Na svetovni dan varstva okolja, ki poteka 5. junija, je GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva organizirala novinarsko konferenco, na kateri je opozorila na problematiko neprevzemanja ločeno zbrane komunalne odpadne embalaže in ločeno zbranih odpadnih nagrobnih sveč.

Na novinarski konferenci sta sodelovala direktor družbe ŽALE, d.o.o., mag. Robert Martinčič, ki je pri GZS - Zbornici komunalnega gospodarstva hkrati tudi predsednik Komisije za pogrebno in pokopališko dejavnost ter Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva.

Opozorila sta, da se nadaljuje nezadostno prevzemanje na pokopališčih ločeno zbranih odpadnih nagrobnih sveč, in sicer se  prevzema zgolj polovica nastalih odpadnih nagrobnih sveč. Zato se zaloge odpadnih nagrobnih sveč stalno povečujejo. Po zadnji oceni naj bi bilo dvoriščih komunalnih podjetjih preko 1.200 ton odpadnih sveč, ki jih še vedno niso prevzeli nosilci skupnega načrta ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Po uredbi bi moralo podjetje ŽALE, d.o.o. imeti na voljo 140 m3 skladiščnega prostora za odpadne nagrobne sveče v zabojnikih, zaradi nedelujočega sistema je zgradilo še dodaten 400 m3 velik prostor, občasno je primorano skladiščiti dodatnih 800 m3 odpadnih nagrobnih sveč, trenutno jih skladišči dodatnih 600 m3. Po uredbi bi moralo podjetje ŽALE, d.o.o. zagotoviti zmogljivost dodatnega skladiščenja najmanj za 7-dnevno količino odpadnih nagrobnih sveč, primorano pa je neodpeljano količino skladiščiti že vse od leta 2012.

Ministrstvo za okolje in prostor je bilo o tem že večkrat obveščeno. V letu 2017 je bila večkrat osebno obveščena tudi ministrica Irena Majcen. Računsko sodišče RS je v reviziji ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami ugotovilo, da so potrebne korenite spremembe te zakonodaje.

GZS-Zbornica Komunalnega gospodarstva je o zavračanju prevzema komunalne odpadne embalaže s strani DROE in odpadnih nagrobnih sveč s strani nosilcev izvajanja skupnega načrta ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami obvestila Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP) ter Ministrstvo za okolje in prostor z zahtevo po čimprejšnjem ukrepanju. Glede na večkratna opozorila pristojnega ministrstva in neuspešno reševanje te problematike že zadnjih 10 let.

V primeru ne ukrepanja vlade bo po ocenah Zbornice komunalnega gospodarstva in Računskega sodišča RS do konca leta ostalo več kot 40.000 ton odpadne embalaže, kar predstavlja resno okoljsko grožnjo.

Zbornica komunalnega gospodarstva od Vlade RS zahteva:

  • Da z interventnimi ukrepi nemudoma zagotovi odstranitev nakopičene odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč pri izvajalcih javne službe zbiranja odpadkov in nadaljnje tekoče prevzemanje teh odpadkov.
  • Da prepreči morebitno kaznovanje komunalnih podjetij zaradi nepravilnega (nelegalnega) skladiščenja s strani DROE neprevzete komunalne odpadne embalaže (kot se je dogajalo lansko leto),
  • Da naloži Ministrstvu za okolje in prostor vzpostavitev delovanje sistema deljene odgovornosti za odstranjevanje ločeno zbrane komunalne odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč in redni odvoz teh odpadkov od komunalnih podjetij,
  • Da uredi zakonodajo na področju odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč tako, da bo sistem operativen in vzdržen za vse deležnike v procesu odstranjevanja teh odpadkov ter okoljsko sprejemljiv.

ZKG Tiskovna konferenca 5. 6. 2018, Izjava za medije