Skoči na vsebino

Slovesnost ob otvoritvi "večnega ognja" pri spomeniku Sinovom Rusije in Sovjetske zveze

Pri spomeniku Sinovom Rusije in Sovjetske zveze, ki so umrli na slovenskih tleh v prvi in drugi svetovni vojni, ki sta ga leta 2016 slovesno odprla predsednika Rusije in Slovenije, g. Vladimir Putin in g. Borut Pahor, je 1. septembra 2019 potekala slovesnost ob otovoritvi »večnega ognja«.

Slovensko delegacijo so ob tem dogodku predstavljali Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije g. Alojz Kovšca, Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, Minister za kulturo mag. Zoran Poznič, župan Mestne občine Ljubljana g. Zoran Janković, parlamentarci, predstavniki ministrstev in resorjev, župani občin in mestnih občin Slovenije, vodstvo in člani veteranskih organizacij, društva Slovenija – Rusija, združenj ruskih rojakov.

Rusko delegacijo je vodil podpredsednik Državne dume Federalnega zbora Ruske federacije g. Pjotr Tolstoj. Med člani Ruske delegacije so bili predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, za kulturo, za obrambo (odgovorni za spominske projekte), Ruskega zgodovinskega društva, Ruskega vojaško-zgodovinskega društva, Ruske zveze veteranov, Društva za prijateljstvo in kulturne povezave s Slovenijo. Prisoten je bil tudi Veleposlanik Rusije v Sloveniji dr. Doku Zavgajev.

Slovesnost se je pričela z igranjem himne Republike Slovenije in Ruske federacije, katerima je sledil nagovor župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića. Po zaključenem govoru župana, je vodja ruske delegacije prižgal večni ogenj, sledila je minuta molka.

Slovesnost se je nadaljevala z nagovorom vodje ruske delegacije - podpredsednika Državne dume Federalnega zbora Ruske federacije g. Tolstoja, sledil je nagovor vodje slovenske delegacije Predsednika Državnega Sveta Slovenije Alojza Kovšce, nagovor slovenskega veterana ter nagovor Veleposlanika Rusije v Sloveniji dr. Dokuja Zavgajeva.

Po zaključenih govorih so delegacije k spomeniku položile vence, drugi udeleženci pa cvetje.